Horgásztó

A tó morotva jellegű, az utolsó jégkorszakban jött létre. A Duna a folyamszabályozás előtti időkben magasabb vízállásnál összeköttetésben volt a tóval.
Területe 75 ha, tavaszi magas vízállásnál ez kiegészül kb. 15 ha nádassal. Hossza 5 km, átlagos szélessége 100-200 méter. A meder akadómentes, enyhén iszapos. A nádfalak előtt 10-20 m-es kemény padka található. A meder 3-4 m átlagmélységű, de vannak 5-6 méteres gödrök is.
A Szelidi-tó több funkciós víz: a horgászat mellett egyedülálló jódos-sziksós vízösszetételének köszönhetően fürdésre is kiválóan alkalmas, gyógyító hatású. A tó körüli terület kb. 30 %-a beépített üdülőterület. Itt található több strand, panzió, vendéglátó egység, élelmiszerbolt. A tópart többi része náddal borított, helyenként erdős rész. Horgászhelyek a tó minden részén találhatóak, de akik csendre, pihenésre vágynak, azoknak az üdülőövezeten kívüli részeket érdemes felkeresniük.

Regisztrált rekordfogások a tavon: 27 kg-os ponty, 25 kg-os amur, 72 kg-os harcsa, 18 kg-os csuka, 11 kg-os süllő.
A halászati jog haszonbérlője a Dunapataji Sporthorgász Egyesület, aki évente 150-200 mázsa 3 nyaras pontyot, 5-10 mázsa 5 kg feletti pontyot, 10-20000 db előnevelt süllőt, 30-40 mázsa kárászt telepít a tóba. Az elmúlt évek folyamán nagyobb mennyiségű csuka is telepítésre került, aminek köszönhetően az állomány szépen megerősödött.
A 2012-13-as tél folyamán egy átfogó, hosszú ideig tartó törpeharcsa-csapdázás történt. Több mint 40 mázsa törpeharcsát sikerült a tóból eltávolítani, aminek köszönhetően javultak a horgászati lehetőségek. Az elmúlt 2 hónap tapasztalatai alapján ismét lehet keszegezni, élő csalikkal pontyozni, egyenlőre a törpeharcsák nem zavarják a horgászatot. Ez a törpeharcsa-szelektálás a jövőben is folytatódni fog.
Március 1-jétől október 30-ig 0 órától 24 óráig lehet horgászni, november 1. és február 28. között pedig 06 órától 18 óráig.
A vezetőség azt tervezi, hogy az eddigi gyakorlattól eltérően nem csupán tavasszal és ősszel, hanem a lehetőségek szerint 1-2 havonta lesz haltelepítés.

Március 14-én már 20 mázsa méretes ponty telepítésre került, az elkövetkező 2-3 hétben süllők, valamint kárászok kerülnek telepítésre.
Őszi telepítéskor, illetve a pontyfogó verseny ideje alatt a vezetőség horgászati tilalmat szokott elrendelni a tavon néhány napra.